Mercury-Redstone 3

 


Datum van lancering: 5 mei 1961 14:34 UTC
Lading: Spacecraft No. 7, Launch Vehicle MR-7
Aantal Bemanningsleden: 1 (Alan Shepard)

 

Alan Shepard in de Freedom 7

 

 

 

 

Datum landing: 5 mei 1961 14:49 UTC
Positie landing: 27° 13′ 48″ Noorderbreedte, 75° 52′ 48″ Westerlengte, in de Atlantische Oceaan nabij de Bahama’s.

5 mei, 1961 9:34 uur EST:

Het formele aftellen voor de voorbereiding voor het lanceren van MR-3 begon op de dag voorafgaand aan de lanceringsdag. Het aftellen was eigenlijk in twee delen gesplitst omdat eerdere ervaring had aangetoond dat het de voorkeur had het aftellen in twee kortere segmenten uit te voeren en de lanceerploeg van zowel het ruimtevaartuig als het lanceervoertuig wat rust te gunnen voordat de laatste voorbereiding begon. Het aftellen begon om 8:30 uur EST op 4 mei 1961.

Alle operaties verliepen normaal en werden eerder dan gepland voltooid.

Het aftellen ging verder met slechts kleine vertragingen tot T-2 uur en 20 minuten. Op dit moment werd de laatste voorbereiding van het ruimtevaartuig uitgevoerd en werd de astronaut op de hoogte gebracht van de voortgang van het aftellen en naar het Pad getransporteerd. Het aftellen werd voortgezet na het vasthouden op T-2 uur en 20 minuten en, afgezien van enkele kleine wachttijden, duurde het aftellen voort tot T-15 minuten. Op dit moment werd vastgesteld dat fotografische dekking van de lancering en vlucht niet kon worden verkregen vanwege de lage bewolking nabij het lanceergebied. Weersvoorspellers voorspelden dat de zichtbaarheid snel zou verbeteren binnen 20 tot 45 minuten. Gedurende deze tijd had een van de 400 Hz omvormers van het lanceervoertuig problemen met de regelgeving. De telling werd gerecycled tot de T-35 minuten en het merkteken werd vastgehouden en de telling werd 86 minuten later opgehaald na de vervanging van de omvormer.

Weer op T-15 minuten was het nodig om de telling opnieuw vast te houden om een ​​laatste controle te maken van de real-time baancomputer. Het aftellen nam toen op en ging door tot de lancering om 9:43 uur EST op 5 mei 1961.

bron: NASA.gov

Zo werd Alan Shepard de eerste Amerikaan in de ruimte.